Smakkejollen HENNER FRIISER

Den 1. juli 2014 søsattes ” HENNER FRIISER” i gammel havn i Middelfart. Den er bygget på Lillebæltværftet i Middelfart i fuld overensstemmelse med gamle håndværkstraditioner

Den originale model til smakkejollen “HENNER FRIISER” blev bygget af Mads Illum i 1886 og leveret til fisker Johannes Dahlsgaard på Lyngs Odde. Den gamle jolle blev af efterkommere overdraget til Fredericia Museum og videregivet til Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, hvor den nu er indlemmet i samlingen. Det er heldigt, at dette væsentlige stykke kulturarv hermed er sikret for eftertiden.

Da Marsvinslauget i Middelfart i tæt samarbejde med Lillebælt Smakkelaug  besluttede at genskabe en sødygtig kopi af den gamle jolle, blev denne målt nøjagtigt op, hvorefter frivillige med erfaring i bådebygning gik i gang med fremstillingen på Lillebæltværftet.

Smakkejollen har fået sit navn efter en opdigtet figur i B.S. Ingemanns historiske roman ” Erik Menveds Barndom” fra 1828. Henner Friiser optræder i romanen som oldermand for marsvinjægerene i Middelfart, og har som sådan også lagt navn til museets bindingsværkshus i Brogade, hvor Ingemann havde givet ham bopæl.

 

 

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *